Poznaniacy na samą nazwę już się uśmiechają, a dla tych spoza Krainy Podziemnej Pomarańczy spieszę z wyjaśnieniem – pyra z gzikiem to danie postne spożywane kiedyś w Wielkopolsce, dziś najbardziej rozpoznawalna potrawa tego regionu. Prosta i świetna na lato, szczególnie gdy mamy do dyspozycji młode pyry, w innych częściach kraju ziemniakami zwane. Przygotowanie nie sprawi trudności chyba nikomu, no może tylko tym co nie wiedzą, gdzie bezglutenowe pierożki rosną.
Składniki:
- 1 kg młodych pyr czyli ziemniaków
- 500g białego sera twarogowego
- 1-2 szalotki lub czerwona cebula lub młoda cebula ze szczypiorem
- kilka rzodkiewek (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki śmietany
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Pyry myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy i wykładamy na talerz. Cebulę i rzodkiewki siekamy. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy śmietanę, posiekane warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy.
Podajemy na stół osobno pyry i osobno gzik w misce. Spożywamy nakładając łyżką porcję gzika na ziemniaka. Smacznego.