Żabie udka z kukurydzianymi blinami curry
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
  • 10 par żabich udek
  • 100ml mleka
  • 1 łyżka pasty chili
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • kostki lodu
  • olej ryżowy lub kokosowy
  • 2 łyżki musu z mango
  • sos nuoc ham
  • sól
  • ½ szklanki maślanki
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • kilka gram drożdży
  • ⅓ łyżeczki cukru
Instructions
  1. Żabie udka rozmrażamy.
  2. Pastę chili mieszamy z mlekiem i szczyptą soli i w takiej marynacie moczymy udka przez ok godzinę.
  3. Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami maślanki, dodajemy jajko, rozbijamy.
  4. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i połowę mąki pszennej, pastę curry i szczyptę soli.
  5. Rozrabiamy na gładką masę dodając maślanki by uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
  6. Odstawiamy na 15-20minut.
  7. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu nalewamy małe placki. My wykorzystujemy do tego foremki do wycinania - uzyskujemy wtedy wyższe boki.
  8. Smażymy bliny na ciemnozłoty kolor.
  9. Odkładamy na talerz i trzymamy w cieple.
  10. W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy zimnej wody i dosypujemy resztę mąki pszennej.
  11. Mieszamy by uzyskać lejące się ciasto.
  12. Dorzucamy kostki lodu by utrzymać jak najniższą temperaturę.
  13. W garnku rozgrzewamy olej ryżowy lub kokosowy (o wysokiej temperaturze dymienia).
  14. Żabie udka moczymy w tempurze i ostrożnie wkładamy na olej.
  15. Smażymy po kilka jednocześnie na złoty kolor.
  16. łyżki musu z mango mieszamy z kilkoma łyżkami sosu nuoc ham.
  17. Na blinach układamy żabie udka i podajemy z przygotowanym sosem.
Recipe by Biblia Smaków at http://bibliasmakow.pl/zabie-udka-z-kukurydzianymi-blinami-curry/