Żabie udka z kukurydzianymi blinami curry
Author: BibliaSmakow.pl
Prep time:
Cook time:
Total time:
- 10 par żabich udek
- 100ml mleka
- 1 łyżka pasty chili
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- kostki lodu
- olej ryżowy lub kokosowy
- 2 łyżki musu z mango
- sos nuoc ham
- sól
- ½ szklanki maślanki
- 1 łyżka zielonej pasty curry
- kilka gram drożdży
- ⅓ łyżeczki cukru
- Żabie udka rozmrażamy.
- Pastę chili mieszamy z mlekiem i szczyptą soli i w takiej marynacie moczymy udka przez ok godzinę.
- Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami maślanki, dodajemy jajko, rozbijamy.
- Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i połowę mąki pszennej, pastę curry i szczyptę soli.
- Rozrabiamy na gładką masę dodając maślanki by uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
- Odstawiamy na 15-20minut.
- Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu nalewamy małe placki. My wykorzystujemy do tego foremki do wycinania - uzyskujemy wtedy wyższe boki.
- Smażymy bliny na ciemnozłoty kolor.
- Odkładamy na talerz i trzymamy w cieple.
- W misce roztrzepujemy jajko, dodajemy zimnej wody i dosypujemy resztę mąki pszennej.
- Mieszamy by uzyskać lejące się ciasto.
- Dorzucamy kostki lodu by utrzymać jak najniższą temperaturę.
- W garnku rozgrzewamy olej ryżowy lub kokosowy (o wysokiej temperaturze dymienia).
- Żabie udka moczymy w tempurze i ostrożnie wkładamy na olej.
- Smażymy po kilka jednocześnie na złoty kolor.
- łyżki musu z mango mieszamy z kilkoma łyżkami sosu nuoc ham.
- Na blinach układamy żabie udka i podajemy z przygotowanym sosem.
Recipe by Biblia Smaków at http://bibliasmakow.pl/zabie-udka-z-kukurydzianymi-blinami-curry/
3.3.3077