Nadchodzące lato to nieustanna okazja do spotykania się z przyjaciółmi na rozmaitych przyjęciach, grillach i imprezach. Na takich spotkaniach królują dania typu „finger food” i rozmaite przekąski łatwe do zjedzenia podczas np. imprezy w ogrodzie. Nawiązaliśmy ostatnio współpracę z amerykańską firmą Restaurantware oferującą wysokiej klasy bambusowe naczynia jednorazowe. Zostaliśmy poproszeni o stworzenie kilku przepisów i zaprezentowanie produktów.
Na początek zanim wzięliśmy się do jedzenia nasypaliśmy rożek kulek z białej czekolady. Jakby nie patrzeć – to intuicyjnie dobry pojemnik na podjadanie takich drobiazgów – szczególnie dla dzieciaków i ekipy zdjęciowej. To teraz do pracy! na pierwszy rzut smażona krewetka z tartinka z ciasta francuskiego i kawiorem.
Składniki:
- 20 świeżych krewetek rozmiaru 16-20
- 1 ciasto francuskie
- 1 opakowanie drobnego czarnego kawioru
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 limonki pocięte w cienkie plastry
- 2 łyżki oliwy
- pieprz, sól
Przepis:
Z ciasta francuskiego wycinamy kółka o średnicy 2-3cm. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut (wg przepisu na opakowaniu), po czym wyciągamy do ostygnięcia.
Krewetki obieramy, pozbywamy się głowy i odnóży, cienkim nożem rozkrawamy delikatnie grzbiet i wyciągamy czarną nitkę jelita. Oczywiście możemy kupić krewetki już obrane, ale obieranie świeżych wcale nie jest takie trudne. Krewetki odkładamy do miski, lekko solimy, pieprzymy, zalewamy oliwą i sokiem z limonki. Na rozgrzana patelnię wrzucamy krewetki i smażymy około 1,5-2 min z każdej strony. Na bambusowym talerzyku układamy plaster limonki, na tym ustawiamy w pionie krewetkę (dzięki nacięciu na grzbiecie ładnie nam się ustawi). Na krążek z ciasta francuskiego nakładamy łyżeczką kawior i umieszczamy całość w środku krewetki. Tak przygotowane przystawki wyglądają rewelacyjnie i będą ozdobą każdego przyjęcia.
Skoro już jesteśmy przy krewetkach to przygotujemy kolejną przystawkę. Tym razem lekko słodką z ananasem w roli głównej.
Składniki:
- 300g obranych krewetek rozmiaru 30-40
- 1 świeży ananas
- 1-2 papryczki chili
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2-3 łyżki oliwy
Przepis:
Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Z papryczek wycinamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki lub drobno siekamy. Obieramy ananasa, wycinając twardy środek i kroimy go w kawałki ok 2-3cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i chili. Mieszamy. Po chwili dorzucamy krewetki, podlewamy sosem rybnym i podsmażamy je przez ok minute na dużym ogniu. Zmniejszamy ogień, dorzucamy kostki ananasa i dusimy przez około 3-4 minuty. Nakładamy do bambusowych rożków i podajemy wraz z bambusową wykałaczką.
Po przystawkach z krewetek pora na mięso. Postanowiliśmy wykorzystać nasz przepis na mini burgery. Nie dodaliśmy pistacji do mięsa, bułki wykonaliśmy z przepisu na ciabattę, piekąc je w formie na mini muffiny. Jako sera użyliśmy mimolette, dołożyliśmy plaster korniszona i kilka młodych listków buraka. Jako sosu użyliśmy sambala, bo lubimy dobrze przyprawione. Całość by się trzymała przekłuliśmy bambusową wykałaczką. Wyszło pięknie i smacznie.
Na deser nie pozostało już zbyt wiele miejsca, więc zdecydowaliśmy się na jeżyny i borówki oraz kawę z bitą śmietaną podaną z papierowymi słomkami i bambusowymi łyżkami do wyjadania śmietany i owoców. Był pysznie i estetycznie.
Upcomming summer is the constant opportuinty to meet friends for various parties, barbecues and events. At such meetings we prefer 'finger food’ and a variety of snacks that you can serve and eat easily. Recently we started cooperation with American company offering high-quality bamboo disposable tableware Restaurantware.
We were asked to prepare a few recipes and see how products work for us and for photoshooting.
So we get to work. For a quick start a quick snack since we start pretty early and hungry.
A cone of chocolate mini balls, it was natural to put sweets into this bamboo cone, handy and perfect for snacking such small things – especially by children and photoshooting team:)
We start with fried prawns served with caviar on puff pastry tartlets
Ingredients:
- 20 raw prawns (size 16-20)
- 1 puff pastry
- 1 jar of caviar
- 2 tbsp lime juice
- 2 limes cut into thin slices
- 2 tbsp olive oil
- salt and pepper
Preparing:
Cut the pastry into rounds (a diameter of 2-3 centemetres). Place the pastry in the oven heated to 180°C (356°F) and bake for about 15-20 minutes (according to package directions). Remove from oven and place on cooling rack to cool for a few minutes.
In the meantime we peel prawns – remove heads, then with your thumb get underneath the sheel and peel it off, finally with a small knife cut the surface of the prawn to make a slit along the middle of the back to expose the dark vein. Pull out the vein. Of course we can buy peeled prawns but peeling the fresh ones is not that difficult.
We marinate prawns in a bowl by tossing them together with olive oil, salt, pepper and lime juice.
Heat the pan, tip in the prawns and fry for about 1,5 – 2 minutes on each side, untill they turn opaque. Transfer to a plate and leave to cool slightly.
Serving:
On a small bamboo plate we place a slice of lime, a prawn – thanks to cutting the prawn we can set it vertically.
On our puff pastry tartlets we put a teaspoon of caviar and put the whole thing in the middle of the prawn.
Thus prepared entrees look sensational and will decorate each party.
We already have some practice with frying prawns so we’ll prepare one more appetizer with them.
This time slightly sweet with pineapple in the lead role.
Ingredients:
- 300 g peeled prawns (size 30-40)
- 1 fresh pineapple
- 1-2 chilli peppers
- 2-3 garlic cloves
- 1 tbsp fish sauce
- 2-3 tbsp olive oil
Preparing:
Peel the garlic and cut in thin slices, from peppers remove seeds and cut them into slice or just chop finely.
Peel the pineapple, cut out the hard center and cut it into pieces of about 2-3 cm.
Heat olive oil in a pan, add garlic, chilli and stirr. After a while we add prawns, pour fish sauce and fry this for about one minute on high heat.
Reduce the heat, tip in pineapple cubes and simmer for next 3-4 minutes.
We serve this appetizer in bamboo cones with bamboo sticks. Looks nice and fresh.
After prawn appetizers it’s time for meat.
We decided to use our recipe for mini burgers.
We haven’t added pistachios into the meat and we used buns baked in mini muffin cases. For buns we used ciabatta recipe.
We chose mimolette cheese, added slices of pickled gherkins and baby beet leaves.
This time we used sambal sauce since we like spicy, well seasoned food.
We speared our burgers with elegant bamboo skewers to make sure they do not fall apart before serving. Mouthwatering and very tasty.
Since not much space was left for dessert we decided to prepare coffee with whipped cream, blackberries and blueberries. Lovely paper straws and bamboo spoons made this dessert look great and made easy to eat. Perfect finish to our party menu. It was delicious and pretty.