Gdy za oknem jest milion stopni a nam nie chce się nic robić w kuchni, nadal trzeba jednak coś jeść. Dlatego czynności kuchenne ograniczamy do minimum. Dziś danie, które może być przystawką lub pełnym daniem, gdy zrobimy go więcej, do wykonania w kilka minut. Doskonale sprawdza się do białego schłodzonego wina.
Składniki:
- 200g obranych krewetek rozmiaru 30/40
- 1 duża zielona papryka
- 1-2 ząbki czosnku
- kilkanaście pomidorków koktajlowych
- 1łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 papryczka chili
- 2-3 szczypty soli
- łyżka soku z limonki
- 100ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- kilka gałązek kolendry
Przygotowanie:
Krewetki, jeśli mamy mrożone, warto wyciągnąć wcześniej by się rozmrozimy. Paprykę kroimy w kawałki. Czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy pół łyżki masła z łyżką oliwy. Wrzucamy paprykę, lekko solimy. Podsmażamy ok. minuty, aż lekko zmięknie, ale nadal będzie chrupiąca. Przekładamy do miski. Na patelnię dodajemy pozostałą oliwę i masło. Siekamy drobno chili. Wyciskamy czosnek przez praskę. Dorzucamy krewetki i chili. Smażymy 1,5-2min. Dorzucamy pomidorki koktajlowe, sok z limonki i chwilę podsmażamy. Dodajemy usmażoną paprykę i podlewamy winem. Posypujemy posiekaną kolendrą. Dusimy minutę i przekładamy do miski. Podajemy z bagietką, by było czym wybierać aromatyczny sos.