Świąteczny sernik z przepisu babci. Subiektywnie najlepszy na świecie 🙂
Składniki (na średnią formĘ):
- 500g mielonego białego sera
- 4 jaja
- 100g masła
- 30g kaszki manny
- 150g cukru pudru
- kieliszek brandy
- 30-50g rodzynek – jak się wam w garść złapie
- 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 laska wanilii
Rodzynki namoczyć w kieliszku brandy. Jeśli nie mamy, namoczmy rodzynki w ciepłej wodzie. Masło utrzeć na puszystą masę, dorzucić kolejno żółtka oraz przesiany cukier puder ciągle ucierając. Następnie dodajemy ser, dorzucamy skórkę pomarańczową i odsączone rodzynki. Wanilie przecinamy wzdłuż, czubkiem noża wydrążamy miąższ i dodajemy do ciasta. Dorzucamy kaszkę mannę. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na piane. Dodajemy do masy delikatnie mieszając. Tortownice smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę sernikową i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na ok 50 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy i pozostawiamy do wystygnięcia. Sernik jako ciężkie ciasto trochę nam opadnie, ale nie należy się tym przejmować. Tak przygotowane ciasto podajemy samo, z cukrem pudrem lub polewą czekoladową.Przygotowanie: