Przepis w szczególności dla miłośniczek kokosowego likieru, który na świecie jest składnikiem m.in. bardzo popularnego drinka o nazwie pina colada, a u nas zrobił furrorę mieszany z mlekiem.
Składniki:
- 300g wiórków kokosowych
- 500ml spirytusu
- 300g cukru
- 500ml przegotowanej wody
- 500-700ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
Cukier rozpuszczamy w wodzie, dolewamy spirytus, mieszamy i tak przygotowaną miksturą zalewamy wiórki kokosowe. Odstawiamy na minimum 4 dni (najlepiej około tygodnia), mieszając codziennie. Po upływie tego czasu przecedzamy przez sitko, po czym przelewamy wiórki mlekiem i odcedzamy. Wiórki możemy później wykorzystać np. do zrobienia ciastek kokosanek. Powstały płyn jest naszym likierem o mocy ok 30% czyli niemal dwukrotnie mocniejszym niż pierwowzór. Przygotowując drinka należy o tym pamietać. Najlepiej w shakerze wymieszać z kilkoma kostkami lodu pół na pół z mlekiem. Likier można przechowywać w lodówce kilka tygodni.Przygotowanie: