To bardzo prosty, a jednocześnie smaczny deser. Przy okazji prosty w wykonaniu i kolorowy – bez wątpienia będzie smakował zarówno dzieciom jak i dorosłym. No i bez pieczenie co w letnich upałach stanowi dodatkową wartość.
Składniki
- 3-4 galaretki owocowe o różnych smakach i kolorach
- 2 waniliowe serki homogenizowane (2x400g)
- 2 kubeczki śmietanki 30% (2x200g)
- 1 laska wanilii
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- żelatyna spożywcza
- 150ml ciepłej wody
Przygotowanie:
Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i wlewamy do płaskich pojemników. Odstawiamy do zastygnięcia. Oczywiście można przygotować własne galaretki z soków owocowych i żelatyny, ale dla leniuchów pozostają gotowe rozwiązania. Zastygnięte galaretki wyjmujemy i kroimy w kostkę. Serki przekładamy do dużej miski. Laskę wanilii rozkrawamy wzdłuż, końcówka noża zdrapujemy środek i dodajemy do masy. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, pozostawiamy by ostygła do temperatury pokojowej mieszając. Śmietanę ubijamy mikserem dodając cukier. Następnie dodajemy żelatynę i całość wlewamy do miski. Masę serowo-śmietanową mieszamy. Dodajemy pokrojona w kostkę galaretkę delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy lub szerokiego naczynia. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin by stężało. Podajemy z sezonowymi owocami lub wisienkami koktajlowymi.