Przekąska prosta i banalna w przygotowaniu. W czasie gdy młode marchewki można dostać w każdym sklepie z warzywami – zachęcamy do spróbowania, bo w tej wersji znakomicie się sprawdzi jako przystawka lub dodatek do obiadu.
Składniki:
- 8-10 młodych marchewek
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1-2 łyżki soku z limonki lub cytryny
- 1,5 łyżki klarowanego masła
Przygotowanie:
Marchewki oskrobujemy lub bardzo cienko obieramy. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy marchewki. Podsmażamy przez 2-3 minuty. Posypujemy cukrem i polewamy sokiem z limonki. Smażymy przez chwilę, aż cukier się skarmelizuje i słodko-kwaśną warstwą obklei marchewki, uważając by się nie przypalił. Gotowe. Przystawka jest dobra zarówno w wersji ciepłej jak i na zimno.