Pamiętacie jak robiliśmy beef wellingtona? Jeśli nie macie siły się z nim zmierzyć, lub chcecie by było bardziej wiosennie i taniej – wymyśliliśmy wariację na temat w połączeniu ze szparagami. Zachęcamy by spróbować.
Składniki:
- 1 duża polędwiczka wieprzowa
- 1 pęczek zielonych szparagów (możemy też użyć białych obranych)
- 1 łyżka musztardy ziarnistej + 2 łyżki musztardy dijon
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 opakowanie xxl ciasta francuskiego (375g)
- kilka plastrów szynki długodojrzewającej
- pieprz, sól
- 1 łyżka klarowanego masła lub oleju
- 1 żółtko
Przygotowanie:
Mieszamy obie musztardy z miodem i limonką. Polędwiczkę dzielimy na 2 części – na szerokość ciasta francuskiego. Solimy, pieprzymy. Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy mocno mięso ze wszystkich stron. Odkładamy polędwiczkę na talerz i od razu smarujemy 1/3 sosu musztardowego. Chodzi o to by ciepłe mięso wchłonęło aromaty sosu. Rozwijamy ciasto francuskie, dzielimy na dwie części (takie by dało się zawinąć wraz z mięsem). Układamy plastry szynki, pozostawiając wolne brzegi do zaklejenia. Smarujemy resztą sosu musztardowego. Układamy szparagi przycięte do szerokości ciasta. My wybieramy cienkie zielone. Jeśli macie do dyspozycji grube lub białe to polecamy przeciąć je wzdłuż. Na szparagach układamy mięso. Zawijamy całość zaklejając bok i oba końce. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180stopni na około pół godziny (czas podany na opakowaniu ciasta). Po upieczeniu wyciągamy i zostawiamy by odpoczęło około 10 minut.
Kroimy w grube plastry i podajemy.