Szybki obiad w stylu orientalnym. Pikantny i aromatyczny.
Składniki:
- kilka kawałków pieczonej gęsi (można też wykorzystać kawałki pieczonej kaczki lub indyka)
- 1 łyżka pasty tom yum
- 1 papryka
- garść grzybów mun (ok 80g)
- 1-2 marchewki
- cebula dymka ze szczypiorkiem
- ok 500ml wody
- olej (najlepiej ryżowy)
- 1,5 cm korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- pół puszki mleka kokosowego
Przygotowanie:
Grzyby (najlepiej jeśli mamy od razu pocięte w paski) zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Marchewkę, paprykę posiekać na słupki. Imbir i czosnek posiekać drobno. Cebule pociąć w piórka. Mięso tniemy w paski. Szczypiorek zostawić do posypania.
Na woku rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy minutę. Dorzucamy grzyby (jeśli nie były pocięte to tniemy je w paski), pastę tom yum, mieszamy. Po chwili dodajemy mięso i dusimy ok 3 minut. Następnie dodajemy mleko kokosowe i dusimy około 5 minut.
Makaron gotujemy wg przepisu. Odcedzamy i obficie przelewamy zimną wodą. Wykładamy na talerz, nakładamy sos i posypujemy posiekanym szczypiorkiem