Domowej roboty żurek to danie znane chyba w każdym domu. I podobnie jak z innymi tradycyjnymi daniami – każdy region a nawet każdy dom ma swoją jedynie słuszną recepturę. Ale jedno wiadomo na pewno – nie ma dobrego żuru bez odpowiedniego zakwasu. Nic prostszego zrobić takowy w domu. Wystarczy tylko trochę cierpliwości
Składniki:
- 600ml ciepłej przegotowanej wody
- 6 łyżek mąki żurkowej lub żytniej razowej
- 2 łyżki żytniego zakwasu (opcjonalnie)
- łyżeczka soli kamiennej
- przyprawy (suszony czosnek, ziele angielskie, pieprz, majeranek, jałowiec, liść laurowy)
Przygotowanie:
Zakwas nie jest konieczny, ale przyspieszy nam proces fermentacji, wiec warto skorzystać z zakwasu na chleb. Przyprawy rozdrabniamy w moździerzu. Do dużego słoja wrzucamy mąkę, zakwas, sól, przyprawy i zalewamy woda. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce. Zakwas jest gotowy po 4-5 dniach, w zależności od poziomu kwaśności jaki lubimy można go przetrzymać dłużej. Kilka łyżek możemy odłożyć do przygotowania następnego zakwasu.