Ser lombardo quartirolo jak można się domyślić pochodzi z Lombardii, gdzie na koniec sezonu podczas spędzania bydła w doliny, odbywał się ostatni udój. To z tego właśnie udoju powstawał ser lombardo. Formowany w charakterystyczny kwadratowy kształt jadany jest przeważnie świeży – dojrzewając nabiera kremowej konsystencji i zdecydowanego aromatu.
Dziś propozycja przystawki z sera Lombardo Qartirolo z karmelizowaną gruszką, której słodycz będzie świetnym przełamaniem słonego smaku sera.
Składniki:
- 1 opakowanie sera Lombardo Qartirolo
- 2 duże twarde gruszki
- 1 mały owoc granatu
- garść liści rukoli
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- łyżeczka cukru trzcinowego
- odrobina soku z cytryny / limonki
- redukowany ocet balsamiczny
Przygotowanie:
Gruszki kroimy na 4 części, wydrążamy gniazda nasienne i smarujemy sokiem z cytryny by nie ściemniała. Granata obieramy, pestki odkładamy do miski. Ser kroimy w plastry o grubości ok. 1cm. Nagrzewamy patelnie, wlewamy na nią oliwę i roztapiamy masło. Na patelni układamy gruszki i smażymy przez ok. minute. Przewracamy na druga stronę posypujemy cukrem i smażymy kolejne 1-2 minuty aż cukier się skarmelizuje, uważając jednak by się nie przypalił. Na talerzu układamy plastry sera, na to liście rukoli, wykładamy na każdy plaster po ćwiartce gruszki. Posypujemy pestkami granata, dekorujemy redukowanym octem balsamicznym i natychmiast podajemy.