Dziś wariacja na temat buraków – jedna z wielu, bo to niezwykłe warzywo. Postanowiliśmy skameralizować kostki buraka, a przy okazji nadać filetom z kurczaka kolor, tak by po przekrojeniu kolor kontrastował z białym mięsem w środku. Uznaliśmy, że będzie do tego pasować puree z zielonego groszku, postanowiliśmy je jednak wzbogacić sokiem z pomarańczy
Składniki:
- 1-2 filety z kurczaka
- 2-3 nieduże buraki
- sól, pieprz,
- łyżka masła
- puszka groszku konserwowego lub szklanka ugotowanego groszku mrożonego
- wyciśnięty sok z pomarańczy
- 1 łyżka cukru,
- 2-3 łyżki soku z limonki
- 1 szklanka soku jabłkowego, najlepiej nie z koncentratu
Przygotowanie:
Filety myjemy i osuszamy, jeśli są bardzo grube, przekrawamy na 2-3 cześć, przyprawiamy pieprzem i solą. Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy krótko kurczaka i zdejmujemy na talerz, pozostawiając tłuszcz, na który wrzucamy kostki buraka. Podsmażamy przez chwile, dorzucamy cukier, sok z limonki i podlewamy sokiem jabłkowym. Po kilku minutach dokładamy kurczaka i dusimy bez przykrycia. Kurczaka kilkukrotnie przewracamy, by złapał kolor z każdej strony. Dusimy około 10 minut, aż buraki będą miękkie, ale nadal chrupiące a sos zgęstnieje. W międzyczasie przygotowujemy puree – miksujemy groszek z wyciśniętym sokiem z pomarańczy na gładka masę. Kurczaka wyjmujemy i kroimy w kawałki lub plastry, układamy na talerzu obok skarmelizowanych buraków, obok kładziemy łyżkę puree z groszku i podajemy. Smacznego.