Obowiązkowa pozycja późnego lata i wczesnej jesieni, gdy na drzewach jest mnóstwo dojrzałych śliwek. Klasycznie z węgierkami, ale każde inne śliwki będą pasować.
Składniki:
- 1kg gotowanych ziemniaków
- 250g mąki pszennej
- 2-3 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- 1 łyżki brązowego cukru
- 500g śliwek węgierek
Przygotowanie:
Ugotowane i przestudzone ziemniaki mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jajka, mąkę i gałkę. Wyrabiamy ciasto. Powinno być bardzo miękkie, ale odchodzić od ręki. Jeśli za bardzo się klei – dodajemy trochę mąki.
Śliwki drylujemy i wkładamy do miski. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15-20 minut. Gotujemy w garnku dużą ilość lekko osolonej wody. Z ciasta formujemy okrągły placek wielkości wnętrza dłoni, układamy śliwkę i zawijamy w kulkę. Tak przygotowane kulki wkładamy do lekko gotującej się wody i gotujemy jakieś 10 minut – należy sprawdzić na jednym knedlu czy ciasto jest gotowe. Wyciągamy i podajemy z sosem śliwkowym lub bitą śmietaną.
- 1kg gotowanych ziemniaków
- 250g mąki pszennej
- 2-3 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- 1 łyżki brązowego cukru
- 500g śliwek węgierek
- Ugotowane i przestudzone ziemniaki mielimy lub przepuszczamy przez praskę.
- Dodajemy jajka, mąkę i gałkę. Wyrabiamy ciasto. Powinno być bardzo miękkie, ale odchodzić od ręki. Jeśli za bardzo się klei - dodajemy trochę mąki.
- Śliwki drylujemy i wkładamy do miski. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15-20 minut.
- Gotujemy w garnku dużą ilość lekko osolonej wody. Z ciasta formujemy okrągły placek wielkości wnętrza dłoni, układamy śliwkę i zawijamy w kulkę.
- Tak przygotowane kulki wkładamy do lekko gotującej się wody i gotujemy jakieś 10 minut - należy sprawdzić na jednym knedlu czy ciasto jest gotowe.
- Wyciągamy i podajemy z sosem śliwkowym lub bitą śmietaną.