Tak jak obiecaliśmy – prezentujemy przepisy na sałatki, które przygotowaliśmy na targu śniadaniowym.
Sałatka z grillowanym oscypkiem, melonem i migdałami z dipem malinowym
SKŁADNIKI:
- 1 sałata rzymska mini
- 2 garści młodego szpinaku
- 1/2 melona
- 2-3 małe oscypki
- garść migdałów w płatkach
- 100ml jogurtu naturalnego
- szczypta chili
- 1-2 łyżki konfitury Vita Gusto: Maliny z różą i papryczką chili
Przygotowanie:
Na gorącą patelnię wrzucamy płatki migdałów i prażymy przez 2-3 minuty uważając by nie przypalić. Przesypujemy do miseczki. Z melona wykrawamy kulki specjalną łyżką lub kroimy miąższ w kostkę. Sałatę rzymską rwiemy lub kroimy kawałki i wrzucamy do miski. Dorzucamy liście szpinaku. Na grillu lub patelni grillowej układamy oscypki i grillujemy przez 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmujemy ser na deskę i kroimy w dużą kostkę. Dorzucamy do miski z sałatą i szpinakiem. Dokładamy melona i całość mieszamy. Jogurt mieszamy z chili i konfitura malinową. Na talerze wykładamy sałatkę, polewamy dipem malinowym i posypujemy prażonymi migdałami.
Sałatka ze schabem grillowanym w czereśniowo – pomidorowym BBQ
Składniki:
- 100ml oliwy
- 1 opakowanie rukoli
- 2-3 plastry schabu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2-3 łyżki konfitury Vita Gusto: BBQ czereśniowo-pomidorowe
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1-2 żółte papryki
- szczypta chili
- szczypta wędzonej papryki
- 2-3 łyżki soku z limonki
Przygotowanie:
Mieszamy 50ml olwy, ocet jabłkowy, chili i łyżkę konfitury BBQ. Marynatą nacieramy plasty schabu i odkładamy na min. 15-20min. Paprykę kroimy na 2-4 płaskich kawałków. smarujemy je oliwą i układamy na grillu. Smażymy kilka minut z każdej strony i zdejmujemy. Na grillu układamy plastry schabu i grillujemy po 2 min z każdej strony. Zdejmujemy. Do miski wrzucamy rukolę oraz pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Kroimy paprykę i schab w paski i dorzucamy do rukoli. Całość mieszamy. Mieszamy pozostałą oliwę, sok z limonki, paprykę wędzoną, chili i łyżkę konfitury czereśniowo-pomidorowej. Wykładamy sałatkę na talerze i polewamy sosem.