W ostatnią niedzielę dla producenta konfitur Vita Gusto przygotowaliśmy menu pokazujące niekonwencjonalne wykorzystanie konfitur. Wszystkim nam konfitury kojarzą się z naleśnikami, plackami i deserami. Ale my jak zawsze podeszliśmy do sprawy inaczej.
Jako pierwszą przystawkę przygotowaliśmy sałatkę z grillowanym oscypkiem, sałatą rzymską, szpinakiem i prażonymi migdałami. Do tego zrobiliśmy dip z jogurtu naturalnego, szczypty chili i konfitury malinowej z amaretto. Wyglądało apetycznie i szybko zdobyło nam grono fanów, którzy zostali z nami do końca.
Druga sałatka była bardziej konkretna. Plastry schabu zamarynowaliśmy w oliwie, konfiturze BBQ i limonce. Do tego rukola, grillowana żółta papryka i pomidorki koktajlowe. Całość polana sosem z oliwy, limonki i konfitury BBQ.
Przyszedł czas na danie główne. Choć połączenie wołowiny i konfitury truskawkowej może się wydać dziwne, ale marynata z konfitury z truskawek i rabarbaru sprawiła, że wołowina dostała wyjątkowego aromatu. Do tego blanszowana fasolka szparagowa, podduszona w białym winie, podsmażone młode ziemniaki, pomidorki koktajlowe i papryka skarmelizowane na patelni. Całość wymieszana razem i podduszona przez chwilę. Choć przygotowaliśmy tego dania potężną porcję – rozeszła się ona w kilka minut. Zakładamy, że smakowało 🙂
Na koniec przyszedł czas na klasyczne zastosowanie konfitur – czyli deser. Przygotowaliśmy smażone na maśle ciasto filo. Podaliśmy je z łyżką konfitury z wiśni i czekolady a całość udekorowaliśmy plastrami gruszki w winie.
Tym, którzy mieli okazję testować nasze dania – dziękujemy za obecność. Dla tych którzy nie dotarli na pocieszenie mamy informację, że w najbliższych dniach pojawią się wszystkie przepisy i będziecie mogli je przygotować u siebie w domu.