Szparagi na śniadanie, obiad i kolację? Czemu nie! Tym razem w wersji śniadaniowej – klasyczne jajko sadzone na podsmażonych szparagach. Szybkie w przygotowaniu, więc można je zrobić nawet przed pracą.
Składniki na jedną porcję
- 8 zielonych szparagów podobnej grubości
- 1 jajko
- łyżka oliwy lub klarowanego masła
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Szparagom odłamujemy końcówki. Jeśli szparagi są dość grube to zanurzamy je na 2minuty we wrzątku aby je zblanszować. Po wyjęciu z wody (a w przypadku cieńszych szparagów od razu po odłamaniu końcówek) wrzucamy je na patelnię, na której rozgrzaliśmy masło lub oliwę. Lekko solimy. Jak lubimy można skropić kilkoma kropami soku z cytryny. Smażymy obracając przez jakieś 2 minuty. Następnie wbijamy na szparagi jajko. Solimy, pieprzymy. Podlewamy patelnię łyżką wody przykrywamy pokrywką. parująca woda sprawi, że jajko szybciej się zetnie od góry i unikniemy przypalenia od dołu. Gdy jajko jest gotowe, zdejmujemy szeroką łopatką na talerz i podajemy np. z razowym chlebem posmarowanym serkiem i posypanym świeżymi ziołami.