W Wielkopolsce znana pod nazwą galart, a w środkowej Polsce pod nazwą zimne nóżki. Zapewne dlatego, że pierwotnie przygotowywało się ją z kurzych łapek, dzięki czemu wywar szybko zastygał. Przygotowanie jest bardzo proste – właściwie trzeba tylko ugotować smaczny rosół.
Składniki:
- 1 kurczak
- 4-5 marchewek
- 2-3 pietruszki
- 1 mały seler
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
- 1 opakowanie żelatyny spożywczej lub agar-agar
- puszka groszku konserwowego
opcjonalnie:
- puszka kukurydzy
- jajko na twardo
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie myjemy, dzielimy na części, wkładamy do garnka z wodą, wrzucamy obrane marchewki, pietruszkę i selera. Dorzucamy liść laurowy, 3-4 kulki pieprzu, 1-2 kulki ziela angielskiego, łyżeczkę soli. Gotujemy około 1,5h, aż warzywa i kurczak będą miękkie. Warzywa i mięso wyjmujemy o pozostawiamy do wystygnięcia, rosół przecedzamy przez drobne sito lub gazę by uzyskać klarowny płyn. Ten etap można pominąć, jeśli komuś nie przeszkadza. Kurczaka obieramy, skórę dajemy psu własnemu lub sąsiada, niech zwierzak też ma trochę radości.
Mięso dzielimy w kawałki. Warzywa kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa. Dokładamy groszek i opcjonalnie kukurydze. Rozrabiamy żelatynę z wywarem wg przepisu tak by starczyła na nasza ilość bulionu. Mięso z warzywami układamy w miseczkach, opcjonalnie dokładamy plaster jajka na twardo i zalewamy bulionem. Miseczki wstawiamy do lodówki minimum na 2 godziny. Podajemy z cząstką cytryny lub octem jabłkowym do skropienia. Smacznego.