Dziś na śniadanie totalny miks – połączenie włoskiej focacii, polskiego schabu, orientalnych sosów i dodatków.
Składniki:
- focaccia,
- 1 plaster schabu na 1 kanapkę
- ser bryndza
- 2 plastry świeżego imbiru
- sos mango ostry
- sos do nemów (sajgonek)
- rukola
- papryka czerwona
Przygotowanie:
Focaccie dzielimy na 2-3 czesci wielkości kanapek. przekrawamy wzdłuż, wkładamy na chwilę do piekarnika.
Plastry schabu solimy i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem i wrzucamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną tłuszczu. Dorzucamy imbir dla aromatu i pokrojona w paski paprykę. Smażymy po 1-1,5 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z ognia i pozwalamy chwile odpocząć.
Obie połówki focacii smarujemy bryndzą, na dolną układamy rukole, na to sos do nemów, schab, sos mango, paprykę. Całość przykrywamy drugą połówką focacci. Smacznego