Falafel to chyba jedna z najbardziej znanych i rozpoznawalnych potraw kuchni arabskiej, będąca przy okazji jednym ze sztandarowych dań kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Bazą jest namoczona ciecierzyca. Proste w przygotowaniu, podawane z sosami, warzywami, w picie lub zawijane w tortille – jednym słowem wszechstronnego zastosowania.
Składniki:
- 500g suszonej ciecierzycy
- 2 duże cebule
- kilka dużych ząbków czosnku
- duży pęczek pietruszki
- 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pieprz
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 papryczka chili
- 4 łyżki soku z limonki
- pół pęczka kolendry lub łyżka suszonej
- kilka łyżek sezamu (opcjonalnie)
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Ciecierzycę wsypujemy do miski i zalewamy wodą, tak by woda była 2-3 cm nad nią. Miskę bierzemy odpowiednio dużą mając na uwadze, że ciecierzyca zwiększy swoją objętość. Odstawiamy na minimum 12 godzin.
Namoczoną ciecierzyce wrzucamy do blendera wraz z sodą, sokiem z limonki, cebulą, papryką, czosnkiem i miksujemy. Ważne by nie zrobić z tego gładkiej pasty, ale mocno rozdrobnić. Masę przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, posiekaną drobno pietruszkę, sól i pieprz. Mieszamy całość. Z masy formujemy kulki (przed wrzuceniem na olej możemy obtoczyć w sezamie) i smażymy je w głębokim oleju przez około 4 minuty. Jak zbrązowieją, wyciągamy i odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Podajemy z sosami, jako przystawkę, w tortilli lub picie z warzywami jak danie główne.