Uwielbiamy makarony. Za ich prostotę i czas przygotowania. Dziś szybko i smacznie z wołowiną, suszonymi pomidorami, znakomicie komponujący się z rukolą i parmezanem.
Składniki:
- 250g świeżego makaronu fettuccine
- 1 stek wołowy z rostbefu
- 2-3 łyżki pasty z suszonych pomidorów
- kilkanaście suszonych pomidorów suchych lub z oleju
- 100ml bulionu
- oliwa
- pieprz
- sól
- łyżka sosu sojowego
- łyżka soku z limonki
- rukola
- starty parmezan lub grana padano
Przygotowanie:
Wołowinę kroimy w cieniutkie paski (możemy zmrozić – będzie się łatwiej kroić). Marynujemy przez chwile w łyżce oliwy (lub oleju z pomidorów), limonce i sosie sojowym. Wrzucamy na patelnię i smażymy przez 2 minuty na dużym ogniu. Dolewamy bulion (można zastąpić wodą jeśli nie mamy), dorzucamy pokrojone w kawałki pomidory i pastę z suszonych pomidorów. Jeśli nie mamy pasty najłatwiej ją zrobić blendując odsączone pomidory suszone ze słoika. Jeśli dodawaliśmy suche pomidory, dusimy kilka minut aż zmiękną, w przypadku pomidorów ze słoika wystarczy 2-3 minuty. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Do odcedzonego ugotowanego al dente makaronu wlewamy sos i całość mieszamy. Wykładamy na talerz posypany rukolą i dekorujemy startym parmezanem. Od razu podajemy.