Colesław
Author: 
Prep time: 
Total time: 
 
Ingredients
  • ½ główki białej kapusty
  • 1-2 szalotki
  • sok z wyciśniętej limonki
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 średnie marchewki
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • 1 łyżka ziaren kopru (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
Instructions
  1. Sok z limonki mieszamy z cukrem.
  2. Kapustę szatkujemy na drobne paski - grubość i długość wg uznania.
  3. Marchew obieramy i ścieramy na grubej tarce.
  4. Kapustę i marchew mieszamy z sokiem z limonki i odstawiamy na kilka minut.
  5. W tym czasie wyciskamy czosnek przez praskę, dodajemy śmietanę, majonez, musztardę i pieprz.
  6. Szalotkę kroimy w drobna kostkę i dorzucamy do kapusty, dodajemy nasiona kopru.
  7. Zalewamy całość przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy.
  8. Odstawiamy na kilka minut do lodówki po czym serwujemy.
Recipe by Biblia Smaków at http://bibliasmakow.pl/coleslaw/