Pieczenie domowego pieczywa zajmuje trochę czasu i nie zawsze jest zakwas pod ręką. Ale dziś dajemy Wam przepis na szybkie bułki cebulowe, które smakują rewelacyjnie i nie wymagają zbyt dużo pracy.
Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 20g drożdży
- 200ml mleka
- 2 średnie cebule
- 1 duża łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- pieprz
Przygotowanie:
Drożdże rozrabiamy z cukrem i 1/4 mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę, dodajemy sos sojowy, ocet jabłkowy, odrobinę pieprzu. Dusimy cebulę, aż zbrązowieje i zmięknie. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, oliwę, drożdże, mleko. Mieszamy tak, by wyrobić ciasto, dość luźne i klejące się do reki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h by ciasto podwoiło swą objętość. Na blasze układamy papier do pieczenia, z ciasta formujemy bułki i układamy na papierze, zachowując dość duże odstępy. Zostawiamy bułki na kilka/kilkanaście minut. Następnie wstawiamy bułki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20minut. Po tym czasie wyjmujemy bułki na kratkę. Gotowe bułki pukane palcem od spodu powinny wydawać głuchy odgłos.
- 400g mąki pszennej
- 20g drożdży
- 200ml mleka
- 2 średnie cebule
- 1 duża łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- pieprz
- Drożdże rozrabiamy z cukrem i ¼ mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebulę, dodajemy sos sojowy, ocet jabłkowy, odrobinę pieprzu.
- Dusimy cebulę, aż zbrązowieje i zmięknie. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody.
- Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, oliwę, drożdże, mleko. Mieszamy tak, by wyrobić ciasto, dość luźne i klejące się do reki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h by ciasto podwoiło swą objętość.
- Na blasze układamy papier do pieczenia, z ciasta formujemy bułki i układamy na papierze, zachowując dość duże odstępy.
- Zostawiamy bułki na kilka/kilkanaście minut.
- Następnie wstawiamy bułki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20minut.
- Po tym czasie wyjmujemy bułki na kratkę. Gotowe bułki pukane palcem od spodu powinny wydawać głuchy odgłos.