W USA i Wielkiej Brytanii można kupić ciasto marchewkowe niemal w każdej cukierni. Przeżywało swój boom w latach 60-tych w USA będąc jednym z najpopularniejszych deserów. W Szwajcarii znane pod postacią Rüblitorte – tortu marchewkowego, a na Lubelszczyźnie jako rolada o nazwie marchwiak. Z reguły jednak wypiekane w prostokątnych lub okrągłych formach z dodatkiem bakalii. Z powodzeniem może zastąpić świąteczny piernik, długo utrzymuje świeżość i jest niezwykle smaczne. Przy tym bardzo proste do przygotowania – na tyle proste, że nawet każdy facet nie powinien mieć z nim problemu 🙂
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki (drobnego) cukru
- 2 szklanki startej marchewki (jeśli jest bardzo soczysta można trochę odsączyć)
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 4 jajka (białka osobno ubijamy na sztywną pianę)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- opcjonalnie można dodać przyprawę do piernika, orzechy, migdały w płatkach
Przygotowanie:
Włączamy piekarnik by się nagrzał do temperatury 200 stopni. Mieszamy sypkie składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sodę, następnie dodajemy żółtka, olej i marchewkę, ponownie mieszamy. Ubijamy białka jajek na sztywną pianę i dodajemy je po trochu do reszty składników. Mieszamy delikatnie aż powstanie gładka masa (o dość płynnej, rzadkiej konsystencji). Wlewamy masę do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 stopni . Pieczemy około 50 minut. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem. Ciasto utrzymuje świeżość przez kilka dni.