Lubimy podpatrywać co gotują mistrzowie kuchni, ale tacy prawdziwi a nie kreowani przez media. Dziś prezentujemy przepis na marynowane śliwki zaczerpnięty od brytyjskiego kucharza Toma Kerridge’a. Mamy nadzieję, że tak przygotowane śliwki Wam zasmakują. Wg nas są rewelacyjne.
Składniki:
- 1kg śliwek węgierek
- 500ml octu jabłkowego
- 200ml wody
- 200g cukru trzcinowego
- 2-3 giwazdki anyżu
- 3 goździki
- laska cynamonu
- łyżeczka pieprzu w ziarenkach
Przygotowanie:
Śliwki myjemy i drylujemy. Wedle uznania dzielimy na połówki lub zostawiamy połówki razem. Wydrylowane owoce układamy jak najciaśniej w wyparzonych słoikach. Ocet, wodę i przyprawy zagotowujemy i na najmniejszym ogniu gotujemy przez 15-20 minut by przyprawy oddały aromat. Wyciągamy przyprawy (my pozostawiliśmy pieprz) i wrzątkiem zalewamy owoce w słoikach, tak by zalewa w pełni je przykrywała. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Po kilku dniach są gotowe do jedzenia. Znakomite jak przystawka i dodatek do mięs i serów. Smacznego.