Neapol to nie tylko kolebka pizzy i sosu pomidorowego ale również jednej z najprostszych potraw jakie można przyrządzić z makaronu. Spaghetti, czosnek, oliwa. Takie składniki miało tradycyjne neapolitańskie primo piatto, czyli pierwsze danie obiadowe. Z biegiem czasu spaghetti aglio olio wzbogaciło się o siekaną pietruszkę, a w wersji pikantnej o siekaną papryczkę. I choć tradycyjnie nie było serwowane z serem to w niemal każdej włoskiej restauracji parmezan lub grana padano do posypania się pojawiają. Przygotowanie dania jest tak proste, że chyba nawet „najzdolniejsi” go nie zepsują 🙂
Składniki:
- 300g makaronu spaghetti
- 100ml oliwy
- 4-5 ząbków czosnku
- sól
- 2-3 papryczki chili
- pęczek pietruszki
- starty parmezan
Przygotowanie:W przygotowaniu dania najważniejsze jest by nie przegotować makaronu i nie spalić czosnku. Jeśli to się uda – będzie znakomicie 🙂
Makaron gotujemy o minutę krócej niż al dente. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekany czosnek i papryczki. My dodaliśmy żółtą, zieloną i czerwoną chili – to ile dodacie ostrych papryczek zależy od Waszej odporności na ostre. Siekamy pietruszkę. Makaron odcedzamy, wrzucamy na patelnię. Dorzucamy posiekaną pietruszkę. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem. Smacznego.