Jeśli zdecydujecie się wykonać w domu labneh to polecamy Wam, by serwatkę, która odcieknie podczas przygotowywania sera wykorzystać do upieczenia chleba. Nie jest to nic trudnego – poniższy przepis nie wymaga wiedzy tajemnej, wystarczy dobrze wymieszać produkty 🙂
Składniki:
- 200g mąki pszennej typu 550
- 200g maki pszennej pełnoziarnistej
- 15g drożdży świeżych
- ok 300ml serwatki
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie serwatki i odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy drożdże, serwatkę i wszystko mieszamy by postała dość gęsta półpłynna masa. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 12h. Najlepiej przygotować wieczorem, by móc upiec rano. Wyrośniętą masę przelewamy do oprószonego mąką garnka lub formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220. po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 190-200stopni i pieczemy jeszcze ok 30min. Wyjmujemy chleb na kratkę. Popukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Gotowe. Prawda, że proste? 😉
- 200g mąki pszennej typu 550
- 200g maki pszennej pełnoziarnistej
- 15g drożdży świeżych
- ok 300ml serwatki
- ½ łyżeczki soli
- Drożdże rozpuszczamy w odrobinie serwatki i odstawiamy na chwilę.
- Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy drożdże, serwatkę i wszystko mieszamy by postała dość gęsta półpłynna masa.
- Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 12h. Najlepiej przygotować wieczorem, by móc upiec rano.
- Wyrośniętą masę przelewamy do oprószonego mąką garnka lub formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220.
- Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 190-200stopni i pieczemy jeszcze ok 30min. Wyjmujemy chleb na kratkę. Popukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Gotowe.