Pszenny chleb na serwatce
Author: 
Prep time: 
Cook time: 
Total time: 
 
Ingredients
  • 200g mąki pszennej typu 550
  • 200g maki pszennej pełnoziarnistej
  • 15g drożdży świeżych
  • ok 300ml serwatki
  • ½ łyżeczki soli
Instructions
  1. Drożdże rozpuszczamy w odrobinie serwatki i odstawiamy na chwilę.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy drożdże, serwatkę i wszystko mieszamy by postała dość gęsta półpłynna masa.
  3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 12h. Najlepiej przygotować wieczorem, by móc upiec rano.
  4. Wyrośniętą masę przelewamy do oprószonego mąką garnka lub formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220.
  5. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 190-200stopni i pieczemy jeszcze ok 30min. Wyjmujemy chleb na kratkę. Popukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Gotowe.
Recipe by Biblia Smaków at https://bibliasmakow.pl/pszenny-chleb-na-serwatce/