Ulubiony likier naszych babć i kogel-mogel w wersji dla dorosłych. Często przy pieczeniu zostają nam żółtka, np po pieczeniu pavlowej – warto je wykorzystać do produkcji likieru. Nie da się go wypić za dużo, jest strasznie słodki – ale jako deser lub dodatek do ciasta będzie znakomity.
Składniki:
- 8-10 żółtek
- 150-200g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 400ml śmietanki kremówki
- 200ml spirytusu + 100ml wody
- garnek z gorącą wodą i miska minimum o średnicy garnka
Przygotowanie:
Wódkę mieszamy z wodą. Wodę w garnku gotujemy wstawiamy do niej miskę tak by dno miski nie dotykało wody. Miksujemy żółtka przez kilka minut, dosypując powoli cukier. Musimy uważać by żółtka się nie ścięły, ale masa musi się podgrzać byśmy nie mieli surowych żółtek. Rozkrawamy wanilię wzdłuż, zeskrobujemy ziarenka nożem i dorzucamy do masy. Miksujemy jeszcze przez chwilę. Zestawiamy miskę na blat. Powoli miksując dolewamy śmietanę powoli miksując. Następnie powoli dolewamy spirytus powoli miksując – dolewamy bardzo delikatnie, by nie ścięły nam się żółtka. Choć przy podgrzanej masie nie powinno się to zdarzyć, to jednak należy uważać. Próbujemy czy jest wystarczająco słodki i mocny. Musimy pamiętać by nie był zbyt gęsty, bowiem w lodówce zgęstnieje. Przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki na minimum 24h.