No może nie całą Biblię Smaków, ale możecie spróbować naszych pomysłów przygotowywanych w poznańskiej restauracji. Od czwartku, w Lugana Restaurant w poznańskim City Parku będziecie mogli spróbować naszego autorskiego menu w ramach Lugana Aperto https://www.facebook.com/events/194326404263833/
Podczas komponowania menu pomysłów było całe mnóstwo i burza mózgów urządzona do spółki z załogą Lugany sprawiła, że mieliśmy duży problem decyzyjny z powodu nadmiaru dań – ale koniec końców przedstawiamy finalny efekt naszych zmagań:
Tematem przewodnim po naszym menu inspirowanym włoską kuchnią będzie szałwia. To mało wykorzystywane w polskiej kuchni zioło jest bardzo wdzięcznym dodatkiem zarówno do dań głównych jak i deserów. O czym macie się szanse przekonać.
Na początek przystawka:
Klasyczne włoskie raviolo z ziołową ricottą, palonym masłem szałwiowym, parmezanem i chipsem szałwiowym. Kwintesencja włoskiej kuchni – makaron, sery, płynne żółtko .. czego chcieć więcej?
No oczywiście, że dania głównego. A tym daniem będzie wariacja na temat saltimbocca alla romana.
Delikatna grillowana polędwica cielęca obtoczona w pudrze z szałwii i szynki parmeńskiej. Ten niezwykle aromatyczny kawałek mięsa podany jest na puree z pietruszki i chrzanu w towarzystwie marynowanego w soku z limonki żółtego buraka, musu z czerwonego buraka oraz pieczonej fioletowej marchewki. Całość polana sosem demi glace i posypana szałwiową ziemią
Po takim daniu głównym deser będący słodką kropką nad i
Mus z gorzkiej 70% czekolady, szałwii i cointreau. Podany na galaretce porzeczkowej, otoczony tiulowym ciastkiem kakaowym i musem jeżynowym.
Jeśli więc sprawiliśmy ze Wasze kubki smakowe zaczęły pracować – zapraszamy do testowania.
Menu będzie dostępne od 10.03 do 16.03 w restauracji Lugana, ul. Wojskowa 4, w Poznaniu