Wystarczy kilka podstawowych składników dostępnych w każdej kuchni by wyczarować smaczne śniadanie i zaskoczyć domowników. Co powiecie na racuchy czy też placki drożdżowe z jabłkami? Zrobione „po męsku” czyli szybko, bezproblemowo i bez wielkich zniszczeń w kuchni?
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 5dag swieżych drożdży
- 1-2 łyżki śmietany
- woda
- olej (słonecznikowy lub jeszcze lepiej ryżowy – ze wzgledu na wysoką temperature dymienia)
- 4 duże jabłka
- szczypta soli, szczypta cukru
Przygotowanie:
Tak wiem. Wszystkie prawdziwe gospodynie domowe wyklną mnie za ten przepis. Ale działa 🙂
Do miski wrzucamy drożdże, szczyptę cukru, śmietanę i mieszamy razem. Następnie wrzucamy mąkę, jajo, sól, wlewamy pół szklanki wody i całość (najlepiej mikserem) mieszamy na jednolita masę. Powinna być gęsta na tyle by po woli spływać z łyżki. Jeśli jest zbyt gęsta – dolewamy wody, jeśli zbyt rzadka – dosypujemy mąki. Ciasto zostawiamy na chwile i obieramy jabłka, wycinamy gniazda nasienne, po czym kroimy na kawałki i wrzucamy je do ciasta.
Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej by cienką warstwą przykrył dno, czekamy aż się rozgrzeje, po czym łyżką stołową nakładamy ciasto z kawałkami jabłek formując nieduże placki. Smażymy aż się zarumienia i odwracamy na drugą strone. Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik, a następnie na talerz, po czym serwujemy. Znakomicie smakują z cukrem pudrem, miodem czy tez kwaśna śmietana.