Dziś zapraszamy Was na przepis, który zaprezentowaliśmy na pokazie kulinarnym podczas Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku, gdzie mieliśmy przyjemność gotować na zaproszenie Trzech Znaków Smaku. Danie opiera się na polskich regionalnych produktach i mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
- 1 kg kotletów jagnięcych
- 1/2 szklanki oliwy
- 4-5 łyżek soku z limonki
- pęczek mięty
- garść liści czosnku niedźwiedziego
- sól
- pieprz
- 5-6 jabłek grójeckich
- szczypta chili
- 1 butelka miodu pitnego
- 2 łyżki klarowanego masła
Przygotowanie:
Jagnięcinę dzielimy na pojedyncze kotlety z kością. Do miski wlewamy oliwę, sok z limonki, posiekaną miętę (zostawiamy kilka-kilkanaście listków) oraz posiekany czosnek niedźwiedzi. Solimy i pieprzymy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy kotlety jagnięce i marynujemy minimum 2 godziny. Jak mamy czas – zostawmy w lodówce na całą noc.
Z butelki z miodem odlewamy ok 150ml do szklanki. Resztę wlewamy na patelnię i na małym ogniu gotujemy, aż uzyskamy konsystencję gęstego sosu. Przelewamy sos do miseczki by wykorzystać go do dekoracji. Na rozgrzanej patelni roztapiamy łyżkę masła. Zamarynowane kotlety układamy na patelni i smażymy po ok 1,5-2 minuty z każdej strony. Jabłka obieramy, wydrążamy z gniazd nasiennych. Kroimy w niedużą kostkę. Na drugiej patelni roztapiamy pozostałe masło i wrzucamy jabłka. Podlewamy odrobiną soku z limonki i dusimy przez 2-3 min. Następnie podlewamy pozostałym miodem pitnym dorzucamy posiekaną mięte i chili. Dusimy aż miód się zredukuje. Na talerzu układamy jabłka oraz kotlety i dekorujemy sosem z miodu pitnego.