Szare kluchy to potrawa klasycznie wielkopolska, ale rozpowszechniona w całym kraju. Doskonałe do sosów, gulaszu, ale także jako samodzielna potrawa – przesmażone z kapustą kiszoną i boczkiem.
Składniki:
- 6-8 dużych ziemniaków (około kilograma). Ważne by wybrać ziemniaki z dużą zawartością skrobii
- 2 jajka
- płaska łyżeczka soli
- około szklanki mąki
Dodatkowo:
- 1 duża marchewka
- 300g kiszonej kapusty
- 150g wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na najdrobniejszej tarce, przekładamy na sito i odkładamy na miskę, by woda z ziemniaków zbierała się w misce. Zostawiamy na kwadrans. Odlewamy wodę pozostawiając zgromadzoną na dole skrobię. Do miski przekładamy masę ziemniaczaną, dodajemy skrobię, jajka, sól i mąkę. Mieszamy całość na jednolitą masę.
W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę. Nakładamy testowo jedną kluskę łyżką i gotujemy około 2-3 minut. Jeśli się rozpada – dodajemy mąki do masy. Nakładamy partiami kluski za pomocą łyżki. Po ugotowaniu wyciągamy łyżką cedzakową.
Boczek kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, cebule siekamy i kapustę siekamy. Na patelni podsmażamy boczek. Jak się zarumieni – zdejmujemy z patelni, pozostawiając tłuszcz. Na patelnie wrzucamy cebulę i marchewkę. Podsmażamy około minuty. Dorzucamy kapustę i dusimy około 10 minut. Dorzucamy podsmażony boczek, mieszamy wykładamy na miskę. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy kluski i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy kapustę z boczkiem. Mieszamy. Wykładamy na talerze i podajemy.
- 6-8 dużych ziemniaków (około kilograma). Ważne by wybrać ziemniaki z dużą zawartością skrobii
- 2 jajka
- płaska łyżeczka soli
- około szklanki mąki
- Dodatkowo:
- 1 duża marchewka
- 300g kiszonej kapusty
- 150g wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka klarowanego masła
- sól, pieprz
- Ziemniaki ścieramy na najdrobniejszej tarce, przekładamy na sito i odkładamy na miskę, by woda z ziemniaków zbierała się w misce. Zostawiamy na kwadrans.
- Odlewamy wodę pozostawiając zgromadzoną na dole skrobię.
- Do miski przekładamy masę ziemniaczaną, dodajemy skrobię, jajka i mąkę. Mieszamy całość na jednolitą masę.
- W dużym garnku gotujemy lekko osoloną wodę.
- Nakładamy testowo jedną kluskę łyżką i gotujemy około 2-3 minut. Jeśli się rozpada - dodajemy mąki do masy. Nakładamy partiami kluski za pomocą łyżki.
- Po ugotowaniu wyciągamy łyżką cedzakową.
- Boczek kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach, cebule siekamy i kapustę siekamy.
- Na patelni podsmażamy boczek. Jak się zarumieni - zdejmujemy z patelni, pozostawiając tłuszcz.
- Na patelnie wrzucamy cebulę i marchewkę. Podsmażamy około minuty.
- Dorzucamy kapustę i dusimy około 10 minut. Dorzucamy podsmażony boczek, mieszamy wykładamy na miskę.
- Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy kluski i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy kapustę z boczkiem. Mieszamy.
- Wykładamy na talerze i podajemy.