Szakszuka (shakshouka) – potrawa kuchni arabskiej i izraelskiej – podobnie jak sałatka libańska, o przypisanie jednoznacznego autorstwa któremuś krajowi będzie trudno. Ale faktem pozostaje, że śniadanie w Tunezji czy Izraelu nie może się odbyć bez „wielkiego bałaganu” – bo tak w wolnym tłumaczeniu brzmi nazwa tego dania. A idealnie wpasowuje się ono w gusta Polaków, bo jajka i pomidory to produkty będące bardzo częstymi gośćmi na naszym stole. Może więc zamiast klasycznej jajecznicy na śniadanie szakszuka?
Składniki:
- 3 dojrzałe pomidory
- 3 jajka
- łyżeczka kuminu
- 1 papryczka chili
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 łyżki klarowanego masła lub oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta soli
- kolendra lub bazylia lub pietruszka
- 50g koziego białego sera
Przygotowanie:
Czosnek obieramy i siekamy w plasterki. Papryczke chili drobno siekamy. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę. Na małej patelni (najlepiej żeliwnej) rozpuszczamy masło. Wrzucamy czosnek i chili, chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pomidory, solimy, dodajemy kumin i całość dusimy, aż woda z pomidory odparują. Dorzucamy zioła, mieszamy. Robimy 3 małe zagłębienia i wbijamy w każde po jednym jajku. Patelnię przykrywamy i dusimy przez ok 2 minuty – tak by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Zdejmujemy patelnię z ognia. Posypujemy pokruszonym białym serem i świeżą papryką i natychmiast podajemy.