Łatwa, prosta, rozgrzewająca i smaczna. Właściwie same zalety 🙂
Składniki:
- 4 duże papryki czerwone
- 2 papryczki pepperoni lub chili (oczywiście można wrzucic jedną dla uzyskania łagodniejszej zupy lub 3-4 dla tych, którzy preferują ostrą kuchnie)
- ok 750ml bulionu
- oliwa
- sól
- ser cheddar
- łyżka kaparów
Przygotowanie:
Papryki przekrawamy na pół, wyrzucamy gniazda nasienne, układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na 20 minut. Wyciągamy, zostawiamy do ostygniecia. Dla chcących – można papryki obrać ze skórki, ale leniwi pomijają ten etap. Papryki kroimy w kawałki, wrzucamy do rondla, zalewamy bulionem i gotujemy przez kilka minut, a nastepnie miksujemy na krem. Zupe wlewamy do miseczek, posypujemy startym cheddarem i wstawiamy do piekarnika na kilka minut. Wyjmujemy dekorujemy kilkoma kaparami i natychmiast podajemy.
Nasza rada: Zupa doskonale smakuje z grzankami