Kurek czerwony to ryba do niedawna znana szerzej tylko wędkarzom. A szkoda bo niewielki rozmiarowo kurek jest niezwykle smaczny. Od jakiegoś czasu można go nabyć na stoiskach rybnych. Dziś w propozycji lekkiego lunchu lub kolacji podany z pomidorami. Głowa kurka zajmuje dużą cześć jego wagi wiec warto zakupić tuszki już bez głowy i wypatroszone. Przy okazji oszczędzi nam to trochę czasu
Składniki:
- 2-3 szt ryby na osobę
- 2-3 łyżki masła klarowanego
- mąka
- sól, pieprz
- 1-2 duże dojrzałe pomidory
- kilka czarnych oliwek i kaparów
- redukowany ocet balsamiczny do dekoracji
Przygotowanie:
Rybę obsypujemy solą i pieprzem, po czym obtaczamy w mące. Na rozgrzane na patelni masło wkładamy ryby. I zostawiamy. Smażymy ok 2-3 minut, po czym przewracamy i smażymy ok 2min. Ryba to nie bigos, żeby ciągle mieszać, wiec przewracamy ją tylko raz. Usmażone układamy na talerzu.
W międzyczasie pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Kroimy w plastry i układamy na talerzu. posypujemy pokrojonymi oliwkami i kaparami. Obok układamy rybę, całość dekorujemy balsamico i podajemy.