Szybka i prosta klasyka. Do wykonania w kilkanaście minut. Idealna na obiad po zapracowanym dniu.
Składniki:
- 200g makaronu tagliatelle (lub jakiegokolwiek na jaki mamy ochotę)
- duży kubeczek śmietany 30%
- 1 cebula
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 łyżka sosu sojowego (można użyć soli do smaku jak nie mamy)
- pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło. Cebulę siekamy w piórka i wrzucamy na patelnie. Podsmażamy, aż się zeszkli. Dorzucamy kurki i sos sojowy oraz trochę pieprzu. Smażymy przez kilka minut. Podlewamy śmietaną i dorzucamy posiekaną drobno pietruszkę. Dusimy na małym ogniu do momentu gdy sos się zredukuje. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Mieszamy dokładnie, by sos oblepił makaron i nakładamy na talerze.