Raz na jakiś czas będziemy umieszczać na blogu przepisy, które można nazwać kuchnią fusion. Z reguły będzie to coś, czego pomysł narodził się spontanicznie, a realizacja była czystą zabawą. Mamy nadzieje, że pomysły te skuszą Was do kombinowania w kuchni.
Składniki:
- 300ml barszczu czerwonego
- żelatyna spożywcza lub agar agar
- 100g świeżego łososia
- 2 czubate łyżki tartego chrzanu
- kilka łyżek słodkiej śmietany
- łyżeczka sosu sojowego
- szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
W barszczu rozpuszczamy żelatynę wg przepisu (ok 1,5 łyżki na tą ilość płynu). Wlewamy do płaskiego naczynia i wstawiamy do lodówki aż się zetnie. Gotową galaretkę wyjmujemy z naczynia i wąskim nożem kroimy w kostkę. Chrzan miksujemy ze śmietana, aż powstanie gesty jednolity mus. Łososia kroimy w kilkucentymetrowe słupki. Smarujemy lekko sosem sojowym i opalamy z każdej strony palnikiem do brulee. Jeśli nie mamy palnika to możemy to wykonać na rozgrzanej patelni – po kilka sekund z każdej strony. Galaretkę układamy na talerzu, nakładamy łyżkę musu, na to kładziemy przecięty na pół kawałek łososia i dekorujemy szczypiorkiem.