W kuchni każdego kraju są potrawy, które można nazwać kontrowersyjnymi. W Polsce jedną z takich potraw są flaki. Przygotowywane z żołądków wołowych lub cielęcych są potrawą tradycyjną, ale mają tylu samo zwolenników jak i przeciwników. Flaki to potrawa znana w Polsce od czasów XIV wieku, podobno była jedną z ulubionych potraw Władysława Jagiełły. Jak można się domyślić, zasięg tej potrawy wykracza daleko poza granice Polski i przeróżne wersje można spotkać niemal w całej Europie.
Flaki przygotowuje się najczęściej z części żołądka wołowego lub cielęcego. Dawniej często można było spotkać te potrawę przygotowaną z żołądków zwierząt jeleniowatych. Dziś przepis, w którym przygotowaliśmy flaki z żołądków cielęcych z dodatkiem żołądków indyczych. Zapraszamy do spróbowania.
Składniki:
- 1kg pociętych żołądków cielęcych
- 1kg żołądków indyczych
- 300g marchewki
- 300g mrożonego zielonego groszku
- kilka ząbków czosnku
- pieprz
- 1-2 ziarna ziela angielskiego
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka majeranku suszonego
- 2,5-3l bulionu
- sól
Przygotowanie:
Żołądki indycze zalewamy lekko osoloną wodą i zagotowujemy. Gotujemy przez 30-40minut. Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Krojone żołądki cielęce zalewamy osoloną wodą i zagotowujemy. Zapach nie będzie zbyt przyjemny, zapewne to często powoduje niechęć do tej potrawy. Gotujemy przez kilka minut i odcedzamy. Zalewamy ponownie wodą i gotujemy raz jeszcze przez kilka minut. Odcedzamy. Żołądki indycze kroimy w paski. Wrzucamy do jednego garnka żołądki indycze i cielęce, zalewamy całość bulionem i zagotowujemy. Dodajemy ziele angielskie dużo pieprzu, majeranek, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej i posiekany czosnek. Gotujemy przez około godzinę, aż żołądki bedą miękkie. W razie potrzeby doprawiamy solą lub pieprzem do smaku. Dodajemy groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę. Gotujemy do miękkości.
Można flaki zagęścić zasmażką, doprawić wędzoną papryką na wzór czeski lub przyprawić na dowolny sposób. W wersji „po warszawsku” podaje się flaki z pulpetami ze szpikiem kostnym. W kuchni francuskiej natomiast odnajdziemy flaki przyprawione cydrem i calvadosem. Zachęcamy więc do wypróbowania naszego przepisu lub eksperymentowania z własną wersją. Smacznego.