Dorsz to wg nas jedna z najsmaczniejszych ryb. Kiedyś bardzo niedoceniany i tani, dziś stał się popularny, a jego cena niestety goni cenę łososia. Udało nam się dostać świeżo złowionego dorsza bałtyckiego, więc natychmiast wylądował na naszej patelni. Przy wszystkich popularnych udziwnieniach dań uważamy, że do przygotowania dorsza w najlepszy możliwy sposób potrzebna jest patelnia, masło, sól, pieprz i odrobina mąki.
Składniki:
- tuszka dorsza lub filety
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- paczka szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Jeśli mamy tuszkę dorsza, ostrym nożem ją filetujemy. Każdy z filet solimy, pieprzymy, po czym obtaczamy w mące. Mocno rozgrzewamy patelnie i roztapiamy masło. Smażymy rybę z obu stron 3-4 minuty w zależności od grubości. Wykładamy na talerz.
Na drugiej patelni roztapiamy odrobinę masła, wrzucamy pomidorki koktajlowe i posiekany czosnek. Smażymy przez chwile. Gdy pomidorki zaczną pękać dorzucamy szpinak, posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy przez chwile, aż szpinak zmięknie. Wykładamy na talerz. Na szpinaku układamy rybę (możemy posypać pestkami dyni) i od razu podajemy.