Cukinia to chyba wciąż niedoceniane w naszym kraju warzywo. A wielka szkoda bo można z niej wyczarować niesamowite dania – wystarczy tylko przejrzeć zawartość lodówki. Proponujemy nafaszerować cukinie mięsem, papryką, marchewką i zapiec z serem.
Składniki:
- 6 małych kulistych cukinii
- 250g mielonego chudego mięsa wołowego
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100ml czerwonego wytrawnego wina lub tyle samo bulionu
- 100g wędzonego żółtego sera
- 1 mała papryczka chili
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
Przygotowanie:
Z cukinii odkrawamy górę, by powstały „czapeczki”, po czym łyżką wydrążamy gniazda nasienne, obsmarowujemy oliwa i odkładamy do naczynia żaroodpornego, w którym będą pieczone. Cebule, czosnek i chili siekamy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki, paprykę kroimy w niewielką kostkę. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy wołowinę, czosnek, cebule, sos sojowy, podsmażamy ok 5 minut, dorzucamy marchew i paprykę. Po chwili dolewamy wino (lub bulion) i dusimy, aż płyn odparuje, a warzywa lekko zmiękną.
Tak przygotowany farsz nakładamy do cukinii i układamy je w naczyniu. Przykrywamy odciętymi uprzednio czapeczkami i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na ok 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy czapeczki (posłużą nam do dekoracji) posypujemy cukinie startym wędzonym serem i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 10 minut. Podajemy gorące z sosem miodowo-musztardowym. Można również podać je z dowolnym makaronem lub ryżem.