Skoro wyhodowaliśmy zakwas na chleb to grzechem byłoby go nie wykorzystać tak szybko jak to możliwe. Tak wiec odkładamy trochę zakwasu do hodowli następnego, a resztę wykorzystujemy do chleba. Dziś będzie chleb z mąki żytniej razowej i pszennej pełnoziarnistej.
Składniki:
- 400g zakwasu
- 200g mąki żytniej (typ 2000)
- 200g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850)
- szklanka wody
- 1łyżeczka soli
Przygotowanie:
Zakwas i mąkę mieszamy, powoli dodając wodę i sól, aby uzyskać konsystencje gęstego ciasta. Odstawiamy na pół godziny, przykrywając ściereczką. Formę „keksówkę” smarujemy olejem, obsypujemy płatkami owsianymi lub otrębami. Następnie przekładamy do formy ciasto, mniej więcej do połowy wysokości. Jak mamy za dużą formę to nam niski chleb wyjdzie 🙂 Odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia (4-6h jest właściwym czasem). Ciasto powinno podwoić swą objętość. Nie zaglądamy, nie stukamy i nie przeszkadzamy 🙂 – niech sobie spokojnie rośnie. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220stopni. Piekarnik na chwile przed wstawieniem naparowujemy – kilka psiknięć spryskiwaczem do wody lub 2-3 kostki lodu wstawione do piekarnika. Pieczemy około 20minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 190-200 stopni. Pieczemy dalej około pół godziny aż się pięknie zarumieni od góry. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Kroimy po całkowitym wystygnięciu, najlepiej następnego dnia.