Bułki mi się zachciało na śniadanie. Takiej chrupiącej, z masełkiem, najlepiej jeszcze ciepłej… Co było robić .. sięgnąłem po zakwas. A będąc z natury leniwym człowiekiem postanowiłem upiec je w formie na muffiny .. a kto mi zabroni? 🙂
Składniki:
- 400g zakwasu żytniego
- 400g mąki pszennej graham
- szklanka wody
- 1 płaska łyżka soli
Przygotowanie:
Sól rozpuszczamy w wodzie. Do zakwasu dodajemy mąkę i stopniowo dodając wodę wyrabiamy ciasto, tak by odklejało się od ścianek naczynia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30-40 minut. Formę do muffinów smarujemy olejem, po czym wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Przykrywamy ściereczką by nie wyschło i pozostawiamy w cieple na ok 1,5-2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni. Naparowujemy za pomocą spryskiwacza do wody – kilka psiknięć do środka wystarczy. Wstawiamy formę do piekarnika. Pieczemy 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 190-200 stopni i pieczemy kolejne 20-30 minut (czas zależy często od jakości i fanaberii naszego piekarnika 🙂 ). Upieczone bułki studzimy na kratce. Smacznego!