Rozgrzewająca zupa krem idealna na chłodne popołudnia i wieczory. Banalna w przygotowaniu, niezwykle aromatyczna bo słodycz marchewki przełamana jest cytrusami i imbirem .. Polecamy
Składniki:
- 700g marchewki
- 1,5 cm korzenia imbiru
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki soku grapefruitowego
- 500ml bulionu warzywnego lub wody
- 1 łyżka masła (opcjonalnie)
Do dekoracji:
- śmietana
- pieprz
- marynowany imbir
Przygotowanie:
Marchew obieramy, kroimy w kawałki, wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem/wodą. Jeśli to woda a nie bulion, możemy odrobinę posolić. Dorzucamy imbir – pokrojony w cienkie plastry lub starty. Gotujemy ok 10 minut. Dodajemy masło dolewamy sok pomarańczowy i grapefruitowy. Warto wycisnąć sok samemu, wtedy mamy gwarancje, iż jest on bez żadnych „ulepszaczy”. Gotujemy jeszcze ok 10 minut, aż marchew zmięknie. Następnie całość miksujemy blenderem. Jeżeli zupa jest zbyt kwaśna możemy dodać łyżkę miodu, bądź cukru Nalewamy do miseczek lub talerzy. Dekorujemy kleksem śmietany, marynowanym imbirem i pieprzem. Od razu podajemy.