Kto z nas nie lubi świeżego chleba z chrupiącą skórką? Niestety, żeby zrobić dobry chleb żytni lub z pełnoziarnistej mąki, nie wystarczą same drożdże. Poza tym chleb na drożdżach ma trochę inny smak. Pozostaje zatem przygotować własny zakwas. Wbrew pozorom nie jest to nic trudnego. Potrzeba tylko czasu i …cierpliwości 🙂
Składniki:
- mąka żytnia razowa (typ 2000)
- woda mineralna lub przegotowana
Przygotowanie:
Do przygotowania zakwasu potrzebujemy słoik o pojemności ok litra. Do słoika wsypujemy 2-3 czubate łyżki mąki, wlewamy odrobinę wody i mieszamy tak by powstała papka o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Słoik przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnego dnia dosypujemy 2 łyżki mąki i dolewamy trochę wody. Mieszamy. Odstawiamy. Zakwas zaczyna pracować już drugiego dnia, przebieg fermentacji może być przeróżny, od bardzo delikatnych bąbelków do burzliwej piany – w zależności od rodzaju mąki i warunków. Ale należy mu pozwolić spokojnie działać karmiąc codziennie. Dosypywanie mąki i dolewanie wody powtarzamy przez mniej więcej 5 dni. I gotowe. Mamy zakwas na chleb i możemy przystąpić do wypieku własnego chleba. Odkładamy 4-5 łyżek zakwasu jako zaczyn do następnych produkcji a resztę zakwasu wykorzystujemy do wypieku chleba.