Dziś danie główne przygotowani przez nas na targu śniadaniowym dla Vita Gusto. O tym, że smakowało świadczyć może fakt, że przygotowane porcje zniknęły w jakieś 3 minuty
Składniki:
- 1 stek z rostbefu
- 1-2 łyżki konfitury Vita Gusto: Truskawki z rabarbarem i amaretto
- 300g młodych ziemniaków
- 250g zielonej fasolki
- 100ml białego wina
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 zielona papryka
- kilka łyżek sosu sojowego
- kilka łyżek oliwy
- pieprz
- sok z limonki
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy na półtwardo. Wrzucamy na patelnię łyżkę oliwy, na to ziemniaki i skrapiamy łyżką sosu sojowego. Podsmażamy aż się zarumienią. Fasolkę blanszujemy, kroimy w kawałki, wrzucamy na patelnię z oliwą. Chwilę podsmażamy i podlewamy białym winem. Dusimy przez 4-5minut. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, paprykę w paski. Podsmażamy na oliwie i skrapiamy sokiem z limonki. Rostbef kroimy w cienkie plastry. Mieszamy łyżkę sosu sojowego, 2 łyżki oliwy, łyżkę konfitury truskawkowej. Mieszamy plastry wołowiny w marynacie. Wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy na dużym ogniu około 4-5minut. Wszystkie składniki mieszamy razem i dusimy przez kilka minut. Podajemy na ciepło.