Zaczynający się sezon na truskawki zachęca do wykorzystywania truskawek w naszej kuchni jak najczęściej. Tak więc na dobry początek – tarta truskawkowa. Kruche ciasto, bita śmietana i świeże pachnące truskawki. Któż tego nie lubi?
Składniki na ok 5 małych tart:
- 1,5 szklanki mąki plus odrobina do podsypania
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 125g masła
- kubek (ok. 300ml) śmietany 30 lub 36%
- 1 płaska łyżka cukru waniliowego
- 500g truskawek
- tłuszcz roślinny lub masło do posmarowania foremek
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, mieszamy. Następnie dodajemy masło w temperaturze pokojowej, mieszamy. Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
Nagrzewamy piekarnik do temp. 160C. Schłodzone ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy (najlepiej na arkuszu papieru do pieczenia), w razie potrzeby podsypując mąką. Foremki do tarty natłuszczamy i układamy w nich ciasto, odrywając wystające poza brzegi. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Upieczone ciasto wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Śmietanę wlewamy do naczynia, dodajemy cukier waniliowy i ubijamy mikserem. Truskawki myjemy, dzielimy na ćwiartki, lub inaczej jak ktoś lubi. Bitą śmietanę przekładamy do kruchych form, najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego (można wykorzystać woreczek foliowy z obciętym rogiem). Dekorujemy kawałkami truskawek. Smacznego.