Szynka wieprzowa to bardzo wdzięczne mięso do wykorzystania w kuchni. Świetna na obiad z sosem i ziemniakami, doskonale sprawdza się w roli wędliny – znacznie smaczniejsza niż serwowane komercyjnie produkty.
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 400g pieczarek
- pęczek rozmarynu lub łyżka suszonego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 500ml bulionu
- łyżka smalcu gęsiego lub kaczego (jak nie mamy można użyć jakiegokolwiek tłuszczu do smażenia)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso nacieramy solą pieprzem i rozmarynem, odstawiamy na minimum 2-3 godziny do lodówki. Następnie obsmażamy na smalcu o wkładamy do żaroodpornego naczynia lub brytfanny. Dorzucamy obrany czosnek, pokrojoną w piórka cebule oraz pieczarki – jak są małe to wrzucamy w całości, większe kroimy na ćwiartki. Podlewamy bulionem i wstawiamy do piekarnika – 120 stopni na 2-3 godziny. Co jakiś czas polewamy naszą pieczeń sosem, a w połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę. Serwujemy na ciepło z sosem lub na zimno jako wędlinę. Jeśli mamy ochotę możemy zaprawić sos kilkoma łyżkami śmietany.