Co prawda ortodoksi stwierdzą, że pulled porka można zrobić jedynie na grillu, ale niestety w naszych warunkach klimatycznych jest to mało możliwe o tej porze roku. Myślę, że grilla z powodzeniem zastąpi piekarnik. Potrawa, którą kochają całe USA, pożerając jej rocznie ciężkie do policzenia tony. Pulled porka należy zrobić dużo, albo wcale. To taka potrawa, której przygotowanie zajmuje na tyle długo by warto było zrobić od razu więcej. Tym bardziej, że mięso podczas pieczenia niestety drastycznie się kurczy. Tak więc 2kg kawałek to tak w sam raz by zacząć.
Składniki:
- 2-2,5kg łopatki wieprzowej
- 1 lyżka soli kamiennej
- 1-1,5l wody
Marynata BBQ:
- 2- łyżki koncentratu pomidorowego
- 70ml sosu sojowego
- 100ml octu jabłkowego
- 100ml whisky
- 100g cukru trzcinowego
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki
- 1-2 łyżki ostrej pasty chili
- 3-4 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
- 1 łyżka sosu worcestershire
Przygotowanie:
Sól rozpuszczamy w wodzie. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy solanką. Odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godziny. Składniki marynaty mieszamy razem. Mięso wyjmujemy z solanki, obywamy i osuszamy. Następnie nacieramy marynatą. Natarte mięso układamy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym i zalewamy resztą marynaty. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100stopni. Pieczemy przez min 5h, a najlepiej około 8h. Idealnym rozwiązaniem jest pieczenie przez 4-5h wieczorem i pozostawienie mięsa do rana w nagrzanym piekarniku. Upieczone mięso rozdzielamy dwoma widelcami na włókna – stąd nazwa „szarpana” wieprzowina. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z bułkami burgerowymi.
- 2-2,5kg łopatki wieprzowej
- 1 lyżka soli kamiennej
- 1-1,5l wody
- 2- łyżki koncentratu pomidorowego
- 70ml sosu sojowego
- 100ml octu jabłkowego
- 100ml whisky
- 100g cukru trzcinowego
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki
- 1-2 łyżki ostrej pasty chili
- 3-4 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
- 1 łyżka sosu worcestershire
- Sól rozpuszczamy w wodzie. Mięso wkładamy do garnka i zalewamy solanką.
- Odstawiamy w chłodne miejsce na 3-4 godziny.
- Składniki marynaty mieszamy razem.
- Mięso wyjmujemy z solanki, obywamy i osuszamy. Następnie nacieramy marynatą.
- Natarte mięso układamy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym i zalewamy resztą marynaty.
- Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100stopni.
- Pieczemy przez min 4hm najlepiej około 8h. Idealnym rozwiązaniem jest pieczenie przez 4-5h wieczorem i pozostawienie mięsa do rana w nagrzanym piekarniku.
- Upieczone mięso rozdzielamy dwoma widelcami na włókna - stąd nazwa "szarpana" wieprzowina.
- Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z bułkami burgerowymi.