Jeśli smakowały Wam nasze przepisy z indykiem – zapraszamy na wersje stir fry’a z wołowiną. Zasada dokładnie ta sama – rozpalony grill i wok – połączenie idealne.
Wołowina z pieczarkami w ostrym sosie czosnkowo-sojowym i makaronem curry
Składniki:
- 200g wołowiny (rostbef, udziec, ligawa)
- 250g pieczarek
- 4-5 łyżek sosu sojowego
- 250g świeżego makaronu curry
- 1 głowka czosnku
- 2-3 papryczki chili
- szczypta cukru
- łyżka klarowanego masła
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
Przygotowanie:
Wołowinę kroimy w paski, pieczarki i czosnek w plasterki. Chili siekamy drobno. W misce mieszamy sos sojowy z przyprawą 5 smaków, cukrem i chili. W marynatę wkładamy wołowinę i czosnek po czym zostawiamy na 15 minut.
Na woku roztapiamy masło, wrzucamy wołowinę i przesmażamy przez 2 minuty. Dorzucamy pieczarki i makaron. Smażymy ok 2-3 minut. Wykładamy na talerze i podajemy.
Wołowina z orzechami, grzybami mun i pędami bambusa
Składniki:
- 200g wołowiny
- 70g niesolonych orzechów ziemnych lub nerkowca
- 50g grzybów mun
- 100g pędów bambusa
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka ostrej pasty chili
- 3 łyżki oleju ryżowego
Przygotowanie:
Wołowinę kroimy w paski, czosnek siekamy. Mieszamy 1 łyżkę oleju z sosem sojowym, rybnym oraz pastą chili. Odstawiamy na 15min. Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilkanaście minut. Odsączamy z wody i siekamy w paski. Orzechy lekko siekamy. Na woku rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy wołowinę, a po chwili grzyby mun. Smażymy przez 2-3 minuty. Dorzucamy pędy bambusa i grzyby. Smażymy przez 3-4 minuty i przekładamy na talerz. Podajemy z ryżem lub makaronem soba lub udon.